Of Montreal har gjort det, new york dolls likaså...

Desto störe stad, desto bättre musik. Detta är naturligtvis en sanning med modifikation. Men generellt sätt stämmer det. Hur annorlunda hade t. ex. inte musiken låtit de senaste 20 åren utan de band som försöker fånga storstadens puls, skönhet, smutsighet, ensamhet och mångfald...?

Att döpa sitt band efter en stad med en bra association är en naturlig följd i denna utveckling. Skriver man t.ex. London i sökfältet på allmusic så får man se massor av band och artister man aldrig hört talas om. Andra goda exempel: Haag, Granada, Paris, Saigon Slutts...
     Men det är inte så konstigt. En annan aspekt på fenomenet är helt enkelt att många städer har väldigt vackra namn.

Posh och Beckhams son heter Brooklyn och Fred Dursts Dallas. För att inte tala om Paris Hilton som heter Paris.
      Men att heta som en stad är i historien inget nytt. I t.ex. Grekland på 400-talet f.kr. var det inte ovanligt att man tog namnet av sin hemstad för att visa på varifrån man kom. I det döljer sig å andra sidan en ny aspekt. Den praktiska. Teaddybears sthlm,  använder sig av samma knep för att inte förknippas med det Amerikanska 60-tals bandet som gjorde hitten "to know him is to love him".
      Jag vet några som skulle kunna säga att de vill döpa sin framtida son till Malmö. Kanske till och med Malmö FF. Men det är lätt att lova för mycket när man är full och Malmö spelar bra. När barnet väl ska döpas får de i alla fall avslag hos myndigheterna, vilket får dem att dra en lättande suck då de har en lämplig ursäkt inför polarna. 

/Calle


Kommentarer
Postat av: Nicholas

Teddybears sthlm i all ära, men oftast känns det som om folk döper sitt band efter en helt random stad. Jag menar, Hanoi Rocks? De kom väl från Finland. Ofta räcker det med en väldigt svag anknytning, typ svenska Paris - "vi gillar indie och 60-tal, man ska romantisera Paris", eller Timbuktu - "det är en stad i Afrika. Gött. Jag gör svart musik, och de är svarta i Afrika. Gött."

2005-10-01 @ 22:51:34
Postat av: Laban

Eller kontinent. Europe, Africa bambaata. Efterlyses bandnamn som involverar kontinenterna Asien, Sydamerika, Centralamerika och Australien.

2005-10-03 @ 15:20:29
Postat av: calle

"Asian dub foundation" och " presidents of the united states of america". Då var det bara sydamerika och Australien kvar.

2005-10-05 @ 10:53:41
Postat av: Laban

Underbart calle. Jakten går vidare.

2005-10-07 @ 11:20:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback